OFERTA ZAJĘĆ

Edukacja w gospodarstwie oparta jest na wiedzy uczestników i odbywa się poprzez bezpośredni udział w różnorodnych – uzależnionych od pory roku – zajęciach gospodarczych i rolniczych.

Wśród nich można wymienić:

Powitanie wiosny

Wykonanie marzanny z znawcą ludowym, spacer i utopienie marzanny w rzece.

Po powrocie – ognisko. Oferta przeznaczona jest dla dzieci i młodzieży.

 

zielone-szkoły-(12) 
„Nasza Wielkanoc”

Tworzenie palmy wielkanocnej, ozdabianie pisanek.

DSCF0291 dscf0306

Tradycyjne prace w gospodarstwie wiejskim.

Pranie na tarze w bali, młocka cepami, pieczenie chleba.

DSCF0717 dscf2973

„Noc Kupały”  plecenie wianków.

Kwaszenie kapusty i ogórków

dscn3934

Wyrób chleba

Gatunki zbóż. Rodzaje mąki. „Produkcja” zaczynu. Wyrób i formowanie ciasta. Wypiek. Gotowe bochenki uczestnicy zabierają ze sobą lub są krojone na pajdy w celu poczęstunku (chleb znakomicie smakuje ze świeżym masłem i serem).

Cena: 10 zł/od osoby

dscf0753 dscf3003

Obróbkę lnu

„Od nasionka do niteczki”: uprawa, zbiór, moczenie, ubijanie, czesanie, kołowrotek, warsztat tkacki.
Uczestnicy przędą na kołowrotku wełnę lub len, tkają pasiaki kołbielskie na warsztacie tkackim.

Cena: 5 zł/od osoby

DSCF3449 dscf0649

Rolnictwo

Pokaz z omówieniem sposobu ich użytkowania wybranych maszyn i urządzeń rolniczych. Rozpoznawanie różnych gatunków zbóż. Sposoby upraw polowych. Warsztat tkacki. Młócka cepami. Pranie na tarze, gdzie każdy uczestnik próbuje swoich sił w tkaniu pasiaków na warsztacie tkackim, omłócenia kłosów zboża cepem oraz prania w bali na tarze, jak za czasów naszych babć.

Cena: 10 zł/od osoby

zuubi-632 zuubi-631

Uprawę roli

Omówienie głównych prac polowych w zależności od pory roku. Nawożenie, orka, bronowanie, siew zboża z płachty (wczesna wiosna), kopanie ziemniaków (jesień), kwaszenie ogórków, szatkowanie i kwaszenie kapusty (kwiecień/maj/czerwiec) – indywidualne prace uczestników w zajęciach pod okiem gospodyni i według jej wskazówek.

Cena: 10 zł od osoby

dscn3898 dscn3916

Twórczość ludową

Do wyboru grupy: wyplatanki z siana i słomy ptaszków/zwierzątek lub wycinanki kobielskie. Wykonane prace dzieci zabierają ze sobą do domu.

Cena: 10 zł/od osoby

DSCF3444 dscn2834

Przetwórstwo krowiego i koziego mleka

Skąd bierze się mleko – dojenie sztucznej krowy. Ściąganie śmietany. Odważanie sera. Ubijanie masła. Gotowe produkty uczestnicy zabierają ze sobą lub na miejscu próbują, jak smakują ich wyroby własnoręcznie przez Nich wykonane.

Cena: 10 zł/od osoby

DSCF0638 DSCN1119

Warzywnik

Sekrety pielęgnacji oraz rozpoznawanie ziół i warzyw.
ogrod-3

Wspólny posiłek

z przyrządzonych przez siebie dań.   
img_9696
Wykopki ziemniaków

Gorące ziemniaki z ogniska czyli jak wiele radości może przynieść ziemniak.

Poszukiwania skarbów z wykrywaczem metali
Poszukiwania „skarbów” ukrytych w ziemi.
Znalezione skarby ( monety, części umundurowania, guziki, ozdoby, łuski z czasów Powstania Listopadowego oraz okresu II Wojny Światowej, gdyż nieopodal rozgrywały się działania wojenne) dzieci zabierają ze sobą do domu.

Cena: 10 zł/od osoby

DSCN2826 dscf0803

Grzybobranie  w pobliskim lesie.

ogród

Organizowanie imprez  okolicznościowych lub tematycznych.

DSCF2364 dscf1040

Wycieczki na dwóch kółkach, czyli zwiedzanie okolicy na rowerach.
Dysponujemy 20 sztukami.

Wyroby artystyczne z bibuły:

Do wyboru grupy: palmy wielkanocne /kwiatki / oklejane dzbanuszki
Wykonane prace dzieci zabierają ze sobą do domu.
Cena: 10 zł/od osoby

Słodkie pamiątki, własnoręczne wykonanie: lizaka, cukierka z karmelowej masy